La Música

L’acompanyament musical és imprescindible en les actuacions de les figures de la Colla del Drac del Poble Nou. Habitualment, és impossible l’ús de text en les actuacions, per tant, és la música que explica i subratlla el desenvolupament dels moments, escenes, de l’actuació.

Per fer l’acompanyament musical s’interpreten tota mena de peces, però cal destacar aquelles que han estat expressament composades per a ser ballades per a una figura en concret, com són:

“L’Estarrufada”, el ball del Drac del Poblenou

El “Toc d’inici” marxa de la cercavila de torxes del correfoc de les Festes de Maig

“La Dragonera”, Tarantel·la de la Víbria

la “Ballada dels Marrecs” de la Víbria del Poblenou.

El “Ball del Drac Petit” de l’Estarrufadet

La “Mort i Renaixement” del Fènix

Per tant, si la música és imprescindible, els músics fan una tasca molt important en les actuacions .

 

Els instruments

Els instruments més coneguts són les gralles i els timbals o tabals. Tot i així, hi ha molts altres instruments que en algun moment s’han fet servir per acompanyar les figures d’imatgeria festiva, com són les dolçaines, els flabiols, els tamborins, el sac de gemecs, les tarotes, les trompes, els trombons…

Les gralles i els tabals són els instruments més emprats habitualment en moltes de les festes de cultura popular al carrer, com són, cercaviles, correfocs, castells… Aquest sons acompanyen les actuacions amb ritmes i tonades d’orígens antics d’autors desconeguts o composades recentment per autors i grups, o manllevades de la cultura de masses contemporània.

Les gralles i els tabals són els instruments emprats habitualment, tot i que es poden trobar molts altres tipus de formacions musicals que fan els acompanyaments de les figures.

Les formacions d’instruments de percussió (timbals, caixes, bombo i surdos) són les que, en la majoria de casos, acompanyen els bestiari  de la Colla del Drac en els correfocs.