Els Ceptrots

L’Aire, la Terra, el Foc…i l’Aigua

Els Ceptrots dels Quatre Elements

Característiques tècniques:

Tipologia: Ceptrot ( suport per a gran càrrega pirotècnica).
Mides: Alçada 250 cm. Ou: alçada 27 cm, amplada 22,5 cm
Materials: Figura modelada en poliuretà recoberta de Jesmonite5 amb fibra de vidre helicoïdal.
Punts de foc: Segons els suport que se li instal·li
Anys de construcció:

  • 2014, La Terra i El Foc
  • 2019, L’Aire
  • 2020, L’Aigua, inacabat.
    Disseny i construcció: Manel Ollé Garcia

Significat dels noms

Els quatre ceptrots simbolitzen els quatre elements que, segons l’antiga filosofia presocràtica de la Grècia clàssica, formaven l’univers: La Terra, l’Aigua, L’Aire i El Foc. Per tant, s’associa cada animal a un dels elements.

El Duc Reial, l’Aire.
El duc és el més gros dels mussols que viuen als boscos d’Europa i Àsia. Au nocturna, és també el rapinyaire més gran del món. Ocell solitari, el mussol, símbol de la filosofia, és l’au que acompanya Atena, deessa grega de la saviesa, les arts i de les tècniques de la guerra.

La Serp, La Terra.
En l’antiguitat es creia que la serp s’alimentava de terra. Com que es mou arrossegant-se i s’amaga pels forats i per les esquerdes, és un animal que ha estat vinculat i associat a la terra. Per tant, se’l considera de naturalesa tel·lúrica. D’altra banda, també se l’associava amb les aus perquè, com aquestes, neix d’un ou.

La Salamandra, el Foc.
La salamandra, és un amfibi molt comú als nostres boscos i als de la resta d’Europa, que de fa molts segles se li han atribuït diverses qualitats fantàstiques, els bestiaris medievals en van plens. Però potser el que la caracteritza és la seva relació amb el foc. Fins Ray Bradbury, l’escriptor, la va utilitzar en la seva obra Fahrenheit 451 com a símbol dels seus bombers incineradors de llibres.

Trobem la salamandra associada al foc en l’ocultisme, l’heràldica, la filosofia clàssica… Aristòtil va assegurar que la salamandra apagava el foc al passar-hi pel damunt. Teoria a la que es van apuntar tractadistes i escriptors com Plini el Vell, i així es descrivia al Physiologus. Posteriorment, Sant Agustí la posava com exemple del suplici dels pecadors a l’infern on es cremen en el foc etern, sense consumir-se.

El Pop, l’Aigua.
El pop com els altres cefalòpodes és un mol·lusc, Els mol·luscs són testimonis vivents de períodes geològics en que el nostre planeta encara estava en formació. La seva existència ens lliga amb el nostres orígens, l’Aigua.

Breu història

En el cas dels Ceptrots dels Quatre Elements la història és curta, ja que, de fet encara no estan construïdes les quatre figures, falta el Pop. S’ha n’ha iniciat la construcció però, no està acabada la figura. Segons l’únic esbós que n’existeix seguirà l’estètica de la resta de Ceptrots en que la base de la figura és un ovoide que conté els colors de l’element que es representat per l’animal que li correspon.

L’ou com element recurrent en les figures i l’atrezzo de la Colla del Drac s’inicia amb la construcció de la Víbria, l’any 1992, en que els dos volums principals són justament dos ovoides capiculats, un forma el cos i l’altre forma el cap. Després va venir l’ou vermell que anunciava el naixement de l’Estarrufadet, el carro de pirotècnia de l’Estarrufadet, les maces dels diablets, l’ou del Fènix i ara, els Ceptrots.

L’ou, com a forma geomètrica bàsica, pot generar o suportar formes complexes que acabaren tenint significats i usos diversos. A més l’ou, simbòlicament, és sempre la promesa d’una nova vida, símbol de futur.

Amb la intenció de recollir aquesta càrrega simbòlica de fonament i principi de la vida, s’ha utilitzat aquesta forma per materialitzar els colors dels quatre elements clàssics. A més, aquesta opció és coherent morfològicament amb altres peces importants de l’atrezzo de la Colla del Drac, com les maces dels Diablets.

La tria dels animals doncs, es va fer en funció de l’opció d’haver triat un ovoide com a forma bàsica de les figures. Havien de ser animals ovípars i que alhora, tinguessin una forta relació amb l’element que havien de representar. Fou així com un duc, una serp, una salamandra i un pop abracen, acaronen, posseeixen l’Aire, la Terra, el Foc i l’Aigua.

Tot i que en alguna ocasió el ceptrots de la Terra i el Foc han pres part d’una actuació de la Colla del Drac, en el moment d’escriure aquest text, encara no s’ha definit l’espectacle propi del Ball dels Ceptrots.

Aquest no és el primer cop que la Colla del Drac fa una representació al·legòrica dels quatre elements per incorporar-la a les seves actuacions. Ja l’any 1987, es van confeccionar quatre banderes amb aquests motius, tot i que les figures al·legòriques eren diferents. Aquestes banderes van prendre part en diferents activitats fins l’any 2014, aproximadament.