Festes de Maig del Poblenou

Festes de Maig

Se celebren els cap de setmana del dia 18 de maig o el cap de setmana següent a aquest dia. Enguany, seran els dies 18, 20 i 21 de maig. És l’aniversari dels Dracs i de la Víbria !

Després d’organitzar les Festes de Maig des del 1991, el 2003 la Colla del Drac va promoure la creació de la Federació d’Entitats per les Festes de Maig, FEM MAIG del Poblenou. L’any 2015, es va dissoldre la federació i FEM MAIG va passar a ser una secció de la Federació Coordinadora d’Entitats del Poblenou.

Actualment, la Colla del Drac organitza les activitats troncals com la Fira d’Entitats i Artesans, La despertada de bèsties fogueres, la Cercavila, les activitats infantils…. I el Correfoc, en el que prenen part els Dracs i la Víbria i les colles convidades. 

Programa en pdf de les activitats de la Colla del Drac

Recollida de la Penyora de Foc / Esclat de les Festes de Maig

Quinze dies abans de les Festes de Maig

Una comitiva de al Colla del Drac aniran en cercavila a recollir la Penyora de Foc a qui l’ha custodiada durant tot l’any. Aquesta comitiva està formada per un grup de músics, els portadors de les banderes del Sol i de la Lluna i uns sis acompanyants. En el moment de recollir-la, un representant de l’entitat receptora lliurarà la Penyora de Foc i els músics li dedicaran una cançó.

La comitiva anirà a Can Saladrigas i deixaran al Penyora de Foc en exposició fins el moment abans del Correfoc, en que es tornarà a lliurar a un nou receptor a canvi del foc.

Presentació de La Flor de Maig

Data: deu dies abans del diumenge de Festes de Maig

Volem que aquesta iniciativa ofereixi un espai de creació i de llibertat als artistes poblenovins que amb la seva aportació vulguin col·laborar a eixamplar aquest espai de cultura, convivència i llibertat que són les Festes de Maig del Poblenou.

Les flors són una element intrínsec de les Festes de Maig. Des dels seus inicis, l’any 1979, aquestes festes han tingut les flors com a motiu constant i recurrent. Fins i tot en les primeres edicions s’anomenaven “Festes de Maig, les festes de les flors”.

Cada any s’encarrega a un artista diferent que creï una imatge d’una flor, i se’n fan 50 reproduccions numerades de l’original en mida DIN A3, i un punt de llibre, a més de molts altres aplicacions que li donen visibilitat; programa, cartell, web, etc.

Cercavila de les Escoles

Data: divendres de Festes de Maig

Moltes escoles del Poblenou tenen figures d’imatgeria festiva que fan referència a personatges de tota mena. Totes aquestes figures, la tarda de divendres, prenen part en una cercavila que acaba davant de Can Saladrigas, just on és a punt de començar la Despertada de Bèsties Fogueres.

Despertada de les Bèsties Fogueres

Data: divendres de Festes de Maig

Cada any, el divendres de les Festes de Maig cap a les 7 de la tarda, una colla de gent s’aplega davant de la porta de l’antiga fàbrica de Can Saladrigas per despertar les bèsties fogueres que durant tot el cap de setmana es passejaran pel Poblenou traient foc pels queixals, per les ales, per  la cua… Per aconseguir despertar aquestes bestiasses cal fer mooooolt de soroll, per això la gent, especialment la més menuda, ve proveïda de sonalls, timbals, cassoles, xiulets…

El Maig i les Fúries de l’Avern, uns personatges molt singulars, s’encarregaran que, després d’un xivarri eixordador, vagin sortint, d’una en una, les Bèsties Fogueres del Poblenou i que facin una ballada amb foc enmig de la gentada.

Recollida de la Penyora de Foc

Després de la Despertada de les Bèsties Fogueres, la Colla va a recollir La Penyora de Foc a la persona o entitat que l’ha tingut en custòdia durant des del passat mes de maig. Abans del Correfoc, es prendrà i en cercavila s’anirà a lliurar a un nou receptor a canvi del foc del Correfoc de les Festes de Maig

Parada divulgativa de la Colla del Drac, dissabte de Festes de Maig

Data: Dissabte de Festes de Maig, al matí.

Aquesta parada té com objectiu principal la difusió del programa d’activitats i la venda de barrets i mocadors per al Correfoc.

Cercavila de Música

Data: Dissabte de Festes de Maig, al migdia.

Totes les formacions de música de la Colla del Drac participen formen part d’una cercavila que omple de sons festius la Rambla del Poblenou. Un cop acabada, s’ofereix un piscolabis per als músics.

Animació Infantil

Data: Dissabte de Festes de Maig, a la tarda.

Aquesta és una activitat pensada expressament per al públic infantil i familiar. Música, danses i jocs ens obriran la gana per berenar: Xocolata amb melindros !

Xocolata amb melindros

Data: Dissabte de Festes de Maig, a la tarda.

Després de les danses i les músiques per a la quitxalla, El Tio Ché i la Pastisseria Triomf ens conviden a un berenar per llepar-se els dits !

Lliurament de la Penyora de Foc: cercavila i acte de lliurament

Data: just abans de començar el Correfoc de Festes de Maig

La Penyora de Foc es lliura a alguna entitat, institució o persona com  reconeixement públic per algun fet destacat, com pot ser un trajectòria en  promoció de projectes culturals o festius, un aniversari destacat, una activitat que es consideri important per al Poblenou… És l’assemblea de la Colla del Drac del Poble Nou que decideix cada any a qui es lliurarà la Penyora.

Cada any, just abans de començar el Correfoc de les Festes de Maig,  es lliura La Penyora de Foc a canvi del foc que encendrà la festa. Amb aquest foc, s’encén la Cercavila de Torxes que tenyeix de vermell tot l’entorn.

Cercavila de Torxes

Data: Dissabte de Festes de Maig, a la nit, abans del Correfoc

Rebut el foc, el seguici es posa en marxa amb les torxes enceses, al ritme del “Toc d’Inici”. La Cercavila de Torxes anuncia el correfoc que està a punt de començar.

Correfoc de les Festes de Maig

Data: Dissabte de Festes de Maig, a la nit.

El correfoc de les Festes de Maig comença just quan el vermell roent de la Cercavila de Torxes s’esllangueix, el vermell roent i el ritme pausat del “Toc d’Inici” donen pas als ritmes de timbal i a les espurnes, el carrer esdevé un infern. L’Estarrufat, l’Estarrufadet, diablots i diablets, la Víbria i els seus macers, la Colla de Diables del Poblenou i altres colles que sovint hi són convidades omplen de foc i espetecs la Rambla i del Poblenou.

Fira d’Entitats i Artesans, a la Rambla

Data: diumenge de les Festes de Maig, Tot el dia.

Una fira que té els seu orígens l’any 1979, on hi trobareu més quaranta parades d’entitats i col·lectius del Poblenou i tota mena d’oferta de productes artesanals de qualitat. Una fira que, amb més de cent parades, omple la Rambla de vida durant tot el diumenge de les Festes de Maig.

La Colla del Drac convida a totes les entitats del Poblenou que hi vulguin participar i a aquells artesans que, tant si fan fires com si no, es considera que poden aportar una oferta interessant i adequada per a la festivitat. La Colla del Drac és qui coordina els esdeveniments que s’hi fan, com tallers, demostracions, jocs, etc.

La Colla del Drac s’encarrega de l’organització de la fira, decideix la localització de les parades, la distribució de potència elèctrica, coordina la cessió de taules i cadires i s’encarrega de la resta de temes organitzatius. La participació és sempre gratuïta, tant per als artesans, com per a les entitats, ja que és una invitació de la Colla del Drac a participar en una activitat que es considera beneficiosa per al conjunt del Poblenou.

Lliurament de xumets a la Víbria

Data: diumenge de les Festes de Maig, abans de la Cercavila.

Els nens i nenes que ja s’han fet grans i ja no els cal portar xumet, li donen a la Víbria. Un rere l’altre, li van penjant els xumets de la boca i amb un bon carregament de xumets penjant, la Víbria els ofereix la Ballada dels Marrecs.

Les famílies interessades deixeu les vostres dades a; https://forms.gle/Gq3afzoyqt9aZV6w7 o passeu per Can Saladrigas i deixe-ho dit.

Cercavila d’Aniversari dels Dracs i la Víbria

Data: diumenge de les Festes de Maig, al migdia

Una Cercavila de festa gran, com pertoca; amb l’Estarrufat, El Drac del Poblenou; La Víbria del Poblenou; l’Estarrufadet, El Drac Petit; els Capgrossos de les Fires; Els Gegants del Poblenou, El Lloro del 36 i en Xavier, el bomber i les colles convidades que ens acompanyen en aquesta festassa.

Rifa del Pastís d’aniversari dels Dracs i la Víbria

Data: diumenge de les Festes de Maig, al migdia, després de la cercavila.

En un aniversari com cal hi ha d’haver un pastís i el pastís d’aniversari dels Dracs i de la Víbria te’l podries menjar tu, perquè el rifem !

El pastís és obra de la Pastisseria Triomf, on el podreu veure exposat a l’aparador.

Concert de tarda

Data: diumenge de les Festes de Maig, a la tarda.

A mitja tarda, després d’un matí carregat d’activitats i un dinar amb sobretaula, ve de gust escoltar una mica de música, mentre passegem per la fira d’entitats i artesans. Sempre que és possible aquest concert és a càrrec d’alguna formació musical del Poblenou.

Traca Final de les Festes de Maig

Data: diumenge de les Festes de Maig, al vespre.

El punt final de les Festes de Maig, la traca. El terrabastall dels trons ens avisa, des de la Rodona del Casino, que les Festes de Maig s’han acabat i que comença un any per preparar-ne unes de noves.