L’Estarrufat, El Drac del Poblenou

La construcció del Drac es va dur a terme en un magatzem de la família Ollé Garcia, al carrer de l’Arenal de Llevant. El cost de la construcció es va cobrir amb la venda de bons d’ajut a amics i veïns. Així va ser que durant les Festes de Maig de l’any 1985, i apadrinat pels Diables del Besòs que li van posar el nom, va néixer l’Estarrufat, El Drac del Poblenou.

A l’hora de construir el drac del Poblenou, ens vàrem plantejar donar-li un caràcter industrial que seria parell amb el caràcter del barri que el veia néixer. En el primer projecte estava previst posar-li algun manòmetre i altres accessoris com tubs i cables que li donessin un aspecte de monstre biònic. Però, a mesura que es va anar concretant la figura es van a anar desestimant aquest tipus de propostes, no tant per un canvi de criteri sinó per la dificultat afegida que significava.

De totes maneres, d’aquella idea inicial en va quedar un concepte important; tota la Colla teníem clar que no volíem que fos un drac convencional. És per això que el vàrem construir en fibra de vidre i no amb pasta de paper, és per això que porta “l’estarrufera” al cim de la cresta i és per això que és de color vermell!

Dades tècniques

Material: Fibra de vidre
Any de construcció: 1984 – 1985
Bateig: dissabte, 18 de maig de 1985
Padrí: Diables del Besos
Pes: 60 kg
Mides: Llargada: 380 cm. Amplada: 200 cm. Altura: 300 cm.
Constructor: Colla del Drac, a partir del disseny de Manel Ollé
Tracció: Autoportat interiorment per 2 persones
Foc: Per 4 punts
Acompanyament musical: L’Estarrufada (Susanna Medialdea, 1991), cançó per a gralla a dues veus

Anecdotari

Va ser construït d’una sola peça dins d’uns magatzems propietat de la família Ollé. Un cop fet el drac i preparat per sortir del magatzem, va resultar que no passava per la porta. Es va desmuntar la porta i fins i tot el marc, però així i tot no va poder passar, sent l’única solució tallar el drac en diferents peces per treure’l. Així va néixer el primer drac totalment desmuntable. Cap, cos, cua i faldilles eren parts diferents que s’havien de muntar mitjançant cargols i barnilles per a donar-li la seva forma original.
La reforma de l’any 1993 va posar fi a la imatge de drac desmuntable, un cop unificades totes les seves peces.