El Fènix és un mite mil·lenari que s’ha representat des de l’antic Egipte fins els nostres dies de maneres molt diferents, però sempre amb la mateixa càrrega simbòlica: el renaixement després de la desfeta, morir per a tornar a néixer. És l’ocell que reneix de les seves cendres.
Tota la mitologia que envolta aquesta figura fa referència a la renaixença i a la renovació després d’un cicle vital, com a metàfora del cicle solar. És a dir, que és del tot adient relacionar el Fènix amb les celebracions pel “renaixement del sol”, que estan en el fonament de les festes del Nadal.
Tot i que no tenim cap gravat ni imatge, sabem que una figura anomenada Fènix participava a les solemnitats de la Barcelona de la baixa edat mitjana. És per aquest referent històric de la imatgeria festiva barcelonina que hem volgut recuperar la figura.
El Fènix del Poblenou té un caràcter propi i vol fer-se un lloc en l’imaginari dels veïns i les veïnes del Poblenou, un barri que també ha renascut de les cendres i que s’ha reinventat per a seguir existint. La figura del Fènix del Poblenou està lligada a les celebracions dels solsticis, i molt especialment al solstici del hivern; el Nadal.
I seguint amb l’analogia simbòlica, si el Fènix és el Sol, cal que reneixi per llevant, per l’Est. I per a nosaltres, els poblenovins, el llevant és el mar, la platja… Així doncs, tenim una figura que cada any, dos caps de setmana abans del Nadal, reneix de les seves cendres, reneix des de llevant, prop del mar. I entra, renovat i lluminós al cor del Poblenou.
Les músiques que acompanyen el Fènix del Poblenou (Toc d’inici del Fènix, Renaixement de les Cendres, Cercavila i Ballada de Lluïment) han estat composades expressament per Ester Vela i són interpretades pels Grallers de la Colla del Drac.
Les coreografies de les ballades han estat concebudes pels seus portadors i balladors.
El Fènix del Poblenou, tot i que utilitzarà pirotècnia a les seves ballades, no és una figura de correfoc.
Dades tècniques
Material: Fibra de vidre. Figura original modelada en poliestiré expandit de la que s’han tret motlles de Jesmonite i silicona.
Any de construcció: 2010-2011
Lloc de construcció: Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí, Can Saladrigas.
Naixement: 9 de desembre de 2011, Platja del Bogatell
Pes: 20 kg aprox.
Mides: Llargada: 220 cm. Amplada: 120 cm. Altura: 180 cm.
Constructors: Manel Ollé i Joan Carles Soler, col·laborant de forma molt activa Salvador i Adrià Garcerán i Maite Cortés, i altres membres de la Colla. A partir del disseny de Manel Ollé.
Tracció: Autoportada interiorment per 1 persona
Foc: Per 6 punts
Anecdotari
Per tal de completar el seu cicle vital, cada any des del dia del seu naixement, mor per tornar a néixer. Per això, a primers de novembre, un mes abans del seu renaixement la Colla del Drac plora la seva mort amb la Cercavila de la Foscor.