Ara ve Nadal

Ara ve Nadal

Data: dos dissabtes abans de Nadal

Dissabte 17 de desembre de 2022 [ programa en pdf ]

La Colla del Drac organitza un conjunt d’activitats, centrades geogràficament a la Rambla del Poblenou, que tenen com objectiu vertebrar l’oferta d’activitats principal de les Festes de Nadal, al Poblenou.

Per aconseguir l’objectiu es cerca la implicació de comerços, entitats i col·lectius diversos.

Fira de regal de Nadal d’entitats i artesans

Data: dos dissabtes abans de Nadal, de 9 del matí a 9 del vespre.

La Colla del Drac convida a participar en aquesta fira als artesans que es considera que elaboren un producte adequat per la temàtica d’aquestes festes. Per altra banda, s’obre la possibilitat de participació a totes les entitats i col·lectius que vulguin fer alguna oferta d’activitats o divulgativa que versi sobre el cicle nadalenc. Cal puntualitzar que sovint els artesans convidat no es dediquen a fer posar parades en fires i que per tant cal proporcionar-los tots els mitjans per poder-ho fer.

La Colla del Drac decideix la localització de les parades, la distribució de potència elèctrica, coordina la cessió de taules i cadires i s’encarrega de la resta de temes organitzatius. La participació és sempre gratuïta, tant per als artesans, com per a les entitats, ja que és una invitació de la Colla del Drac a participar en una activitat que es considera beneficiosa per al conjunt del Poblenou.

Taller de Fanalets

Data: dos dissabtes abans de Nadal, mati i migdia

Amb la intenció d’enriquir la participació de la canalla a la Cavalcada de Reis del Poblenou, la Colla del Drac organitza un taller de fanalets, ja fa gairebé vint anys que organitza un taller de fanalets per anar a rebre els Reis. El model de fanalet ha anat canviant amb el pas dels anys, però s’ha mantingut el mateix concepte que és que sigui un retallable fàcil de muntar, que es pugui personalitzar i que en joc que s’ofereix com un sol conjunt ja hi hagi tots els accessoris necessaris per muntar totalment el fanalet.

Els fanalets es poden adquirir a la parada de la Colla del Drac i muntar-los allà mateix amb l’assessorament d’un monitor o endur-se el retallable i els complements i muntar-lo a casa.

La Marató de TV3

Data: dos dissabtes abans de Nadal, mati i migdia

Si bé en un primer moment l’aportació de la Colla del Drac a la Marató de TV3 era simplement una aportació econòmica directa del pressupost de l’entitat, actualment, ha esdevingut una activitat amb personalitat pròpia que mobilitza principalment la Colla Infantil.

A partir d’un tema que sol ser una de les figures d’imatgeria festiva de la Colla del Drac, s’organitzen tallers i productes amb la intenció de recollir les donacions de les persones que hi participen. Tota la recaptació que s’aconsegueix amb els donatius va integrament a la Marató de TV3 i, normalment, s’arrodoneix a l’alça directament dels recursos econòmics de l’entitat.

Cercavila de Bestiari Nadalenc

Data: dos dissabtes abans de Nadal, migdia

El Cicle de Nadal té bestiari que li és propi i que respon a diverses simbologies i mitologies: el gall, el bou i la mula, el ruquet, el ramat de bens, el gos del pastor, les gallines…

En base a aquesta rica iconografia, la Colla del Drac convida a participar a la Cercavila de Bestiari Nadalenc a diverses figures d’imatgeria festiva que responguin morfològicament al repertori nadalenc. A la Cercavila hi prenen part Els Capgrossos de les Fires, El Fènix del Poblenou, L’Estendard de la Colla del Drac  i les colles convidades. El recorregut es fa principalment per la Rambla i pel carrer de Marià Aguiló.

En cap moment es disparen efectes pirotècnics.

Activitat infantil i xocolata desfeta

Data: dos dissabtes abans de Nadal, tarda

La tarda d’aquest dissabte està dedicada a la canalla i les famílies. S’intenta oferir algun espectacle de petit format com explicar contes escenificats amb objectes o titelles, escoltar cançons, explicar històries, etc. i després, oferir un berenar que normalment és gentilesa de El Tio Ché que hi posa la xocolata desfeta i de la Pastisseria Triomf que hi posa els melindros.

Concert de Nadales

Data: dos dissabtes abans de Nadal, vespre

El concert de nadales és una activitat feta arran de terra, a la part central de la Rodona del Casino, amb una mínima sonorització i il·luminació.

En moltes ocasions ha estat a càrrec de grups de música de la Colla del Drac acompanyats per aquesta ocasió per altres músics, bé de la Colla o col·laboradors externs. També s’han fet formats de playback i de cant en directe.

Mort i Renaixement del Fènix

Data: dos dissabtes abans de Nadal, vespre

La figura del Fènix del Poblenou està lligada a les celebracions dels solsticis, per Nadal, cada any, mor i reneix del foc i per sant Joan, en els seu apogeu, encén la foguera la nit del 23 de juny.

Tota la mitologia que envolta aquesta figura fa referència a la renaixença, la renovació després d’un cicle vital, i per tant, lliga perfectament amb les celebracions del “renaixement del Sol” que estan en el fonament de les festes de Nadal ( Dies Natalis Solis Invicti )

Pels volts de santa Llúcia, es representa, a la Rambla del Poblenou, la Mort i Renaixement del  Fènix que consta de dues escenes en la primera, el Fènix mor cremat acompanyat de quatre macers. En la segona escena els quatre macers figura que cremen un ou que, envoltat d’efectes pirotècnics, s’obre pel mig i hi esclata un sortidor d’on representa que reneix el Fènix, que clou la l’actuació fent una ballada tot sol amb les ales enceses.

Aquesta representació ha tingut diverses posades en escena. La primera va ser el mateix dia del naixement de la figura, el desembre del 2011. La versió actual és el resultat de la creació col·lectiva dels membres de la Colla del Drac.

Tot i que es tracta d’una representació de teatre de carrer en cap moment es permet la participació del públic que hi té un paper estrictament d’espectador.