Com ja sabeu el Fènix és un esser etern, que no mort mai, sempre reneix de les seves pròpies cendres per a reinventar-se fins a l’hora de morir de nou. Ara, el Fènix del Poble Nou li toca renéixer de nou per a una nova vida més intensa i esplendorosa que l’anterior.
Des de la Colla del Drac ens hem plantejat donar-li una nova vida al Fènix, potenciant el seu valor i simbolisme, dinamitzant els acompanyaments musicals, els portadors i el seu paper en cercaviles, i ens agradaria que tots vosaltres, socis i sòcies ens féssiu arribar les vostres idees i opinions.
En la darrera reunió de Fènix es van plantejar algunes idees per començar a treballar:
- Cal definir clarament el caràcter i simbolisme de la figura, així com el caràcter i simbolisme de l’acompanyament. Cal tenir un guió clar del que la figura vol ser i representar.
- Redefinir l’acompanyament musical amb una base de música pregravada i un acompanyament musical en viu que pot ser innovador, a partir de tubs, metalls, etc.
- Així mateix cal definir si es vol donar un to musical més tradicional o bé optar per una melodia de caràcter més modern.
- Donar als acompanyants del Fènix un caràcter més teatral, que pot incorporar l’ús de màscares. Compartir el protagonisme de la figura amb els seus portadors.
- Es va plantejar poder dur amplificadors de so en una estructura que pugui incorporar una cúpula de roba que representi l’ou del Fènix.
Us animem a que expliqueu tot allò que us vingui al cap, que visualitzeu que us agradaria que fos el Fènix i de quina manera li podem treure tot el seu potencial. Aprofiteu aquesta pàgina per afegir tots els comentaris que vulgueu. Entre tots farem renéixer el Fènix!
1. "Cal definir clarament el caràcter i simbolisme de la figura, així com el caràcter i simbolisme de l’acompanyament. Cal tenir un guió clar del que la figura vol ser i representar."
– El simbolisme no el podem canviar; el Fènix és el Fènix: l'ocell que reneix de les seves cendres. Ara bé, hem de veure com expliquem aquesta història, o sigui que hem de fer un guió.
– Simbolisme de l'acompanyament. >> jo crec que el que ens obrirà més possibilitat és considerar les persones que porten i acompanyen el Fènix com a "patges" ( per entendre'ns ) o sigui personatges amatens a servir al Fènix en les seves funcions.
– Funcions pròpies del Fènix: portar la llum ( el foc ) per Nadal – solstici d'hivern – i per sant Joan – solstici d'estiu -.
– Atès el simbolisme atàvic del Fènix i les funcions que atribuïm al Fènix del Poblenou, proposo que el Foc real ( no pirotècnic ) defineixi l'estètica principal de les seves actuacions. O sigui que les flames i foguerades siguin els efectes principals de l'escenografia.
2. "Redefinir l’acompanyament musical amb una base de música pregravada i un acompanyament musical en viu que pot ser innovador, a partir de tubs, metalls, etc.
Així mateix cal definir si es vol donar un to musical més tradicional o bé optar per una melodia de caràcter més modern."
– Proposo que el "timbre musical" predominant en l'acompanyament hauria de ser metàl·lic. Conceptualment lliga amb l'aspecte també metàl·lic de la figura i permet una intensitat i volum de so adequat per fer-se sentir en espais oberts.
– Proposo utilitzar ritmes sincopats ( sincopa: http://es.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADncopa_%28m%C3%BAsica%29 ). La lleugeresa de la figura permet ballar i seguir ritmes d'aquest tipus. Alhora aportaria dinamisme a la comparsa d'acompanyants que podrien utilitzar el ritme tant per ballar mentre acompanyen la figura, com per marcar el ritme de les accions que se'ls adjudiquin.
Més que "patges", que també, als acompanyants jo els definiria més com a extensions de la mateixa figura; la veu de la figura, la vista, les cames, la bondat, la maldat, … D'aquesta manera fem que, mitjançant els acompanyats, la figura es relacioni, es comuniqui, amb el públic.
3. “Donar als acompanyants del Fènix un caràcter més teatral, que pot incorporar l’ús de màscares. Compartir el protagonisme de la figura amb els seus portadors.”
Si partim de que els acompanyants són el “patges” de El Fènix i que han de servir per donar relleu a la figura, cal que els acompanyants tinguin més presència i que, per tant, guanyin teatralitat. Per aconseguir aquest objectiu proposo les següents mesures:
a) Posar antenes de 3m ( tipus xinès ) a l’esquena des d‘on voleïn elements tèxtils ( tuls i gasses ) dels colors dominants del Fènix.
b )Que els elements que utilitzin els acompanyants tinguin una laçada superior a l’alçada mitjana del públic.
c) Que les coreografies dels balls dels acompanyants ocupin molt d’espai de manera que separin el públic de la figura i creïn un “espai escènic” on ressaltin les accions dels acompanyants.
d ) per aconseguir ocupar més espais en els balls de manera senzilla i sense un sobre esforç físic es podrien utilitzar pròtesis que augmentin la llargada dels braços: pals amb cintes, cintes amb voleiadors, etc
e) Utilitzar elements d’atrezzo que tinguin llum pròpia com torxes o barres de llum química, segons calgui.
Reflexió: Si definim els acompanyants com “patges” de El Fènix podem crear nous personatges que tinguin altres significats ( Les ombres de la foscor, “les parques” les tres germanes filadores, que controlen el fil de la vida, … ) que, per contraposició, augmentarien el simbolisme de El Fènix i dels acompanyants.
Pel que fa al caràcter, en els humans no tot és innat, sinó que una gran part del caràcter s'adquireix durant el creixement, amb les relacions externes, amb impulsos externs, que al final conformen un determinat caràcter. Amb això vull dir que tot el que es crearà al voltant del Fènix del Poblenou ajudarà a definir aquest caràcter, addicional al caràcter que li puguem donar de forma innata.
Sí, en realiat no són contradictòries les dues definicions. L'objectiu és el mateix donar més relleu al Fènix mitjançant un major paper dels acompanyants.
Efectivament. De moment el caràcter que anem definint ve determinat per:
– la llum i el foc
– la vida i la mort
– els metalls.
– dinamisme, moviment…
Cada concepte que hi anem afegint o canviant anirà perfilant el "caràcter" de El Fènix.
L’autor ha suprimit aquest comentari.
L’autor ha suprimit aquest comentari.
Ningú més s'anima a fer aportacions per al renaixement de El Fènix ? Au, vinga va, som-hi !